Werking zonneboiler: eenvoudig uitgelegd
Een zonneboiler maakt gebruik van de warmte van de zon om water te verwarmen. Een zonneboiler dient meestal ter verwarming van het sanitaire warm water, maar kan ook worden ingezet voor de centrale verwarming, of het verwarmen van zwembaden.
Zéér eenvoudig gesteld bestaat een zonneboiler uit 2 delen:
- Een zonnecollector: constructie die de zonnewarmte “opvangt” – er bestaan verschillende systemen zonnecollectoren
- En een watervat: waterreservoir waarin het water opgewarmd wordt
Het watervat is gevuld met water, en aangesloten op de watervoorziening van de woning.
De zonnecollector staat schuin op het dak. Voor het hoogste rendement bij voorkeur naar het zuiden (de “zonnekant”) gericht.
Door de zonnecollector en het watervat loopt een constructie/systeem van kleine buisjes, die het watervat en de zonnecollector met elkaar verbinden. Deze kleine buisjes zijn gevuld met een speciale vloeistof.
Deze vloeistof circuleert tussen de zonnecollector en het watervat. In de zonnecollector wordt deze vloeistof opgewarmd door de zonnewarmte. De door de vloeistof opgevangen warmte wordt afgegeven in het watervat, waardoor het water in het vat opwarmt.
Het warme water in het watervat wordt gebruikt als u warm water neemt in bijvoorbeeld uw douche of bad. Het watervat wordt dan automatisch bijgevuld met (koud) leidingwater.
In veel systemen wordt nog een gewone verwarmingsketel tussen het watervat en de leiding (naar bad, douche,…) geplaatst, de zogenaamde naverwarming. Is het water in het watervat niet voldoende warm is, of heeft u meer warm water nodig dan aanwezig is in het watervat, dan wordt het op de klassieke manier (verder) opgewarmd.